Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon adaptuje Druhý věk Středozemě


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerSecond AgeThe Lord of the RingsTolkien
Všechno je jinak.  

Tak tedy, míra zalesnění mapy zřejmě není nejlepší důkaz o tom, kdy se bude odehrávat seriál (viz starší spekulace na straně 2). Tohle mohl být hvězdný moment pro znalce středozemské flóry, a ti ostrouhali. Ne proto, že by Amazon projevil nedostatečný smysl pro detail, ale proto, že na první mapě chyběly nejen názvy měst a říší, ale i znázornění částí krajiny! (Mimochodem k dřevinám se ještě dostaneme níže.) Amazon včera doveršoval o Prstenech – jak cool je fakt, že si vybrali 3. 7. 19 (3 elfí Prsteny moci, 7 trpasličích, 9 pro lidi a 1 pro Temného pána; ostatně Tolkien sám zemřel symbolicky v roce 1973) – a zakončil příspěvky zvoláním „Vítejte ve Druhém věku!“ 

 

S tím, jak přibývalo názvů na mapě, se zdálo čím dál jasnější, že se podíváme do Druhého věku. Nejdřív se místo Rohanu objevil nápis Calenardhon, jinými slovy jsme před rokem 2510 Třetího věku, tedy přes 400 let před narozením Aragorna. Poslední a předposlední mapa se od sebe liší. Na té předposlední je Imladris (Roklinka), Minas Anor (později Tirith), Minas Ithil (později Morgul), Osgiliath i Mordor, na té včerejší nikoliv, zato zobrazuje ostrov Númenor, který existoval pouze ve Druhém věku, ve tvaru hvězdy, jak je popisován v Nedokončených příbězích (na nichž filmy neměly práva). Co to tedy vše znamená?  

Shrňme si, co se vůbec stalo ve Druhém věku Středozemě (možné spoilery pro citlivější povahy). Vznikla Atlantidě podobná říše na ostrově Númenor, jehož prvním panovníkem byl Elrondův bratr, Elros, a obyvateli lidé věrní elfům ve válce s Morgothem. Trpaslíci se ve velkém stěhují do Morie, kde byl objeven mitril, a elfové zabydlují Eregion v sousedství Morie. Kolem roku tisíc se Sauron z obavy před mocí Númenoru opevňuje v Mordoru a začíná stavba Barad-dûr. Kolem 1500 začínají elfové, poučení Sauronem, který je zmátl svou sličnou podobou Pána darů Annatara, kovat Prsteny moci. Skoro sto let trvá, než elfové své umění zdokonalí natolik, aby vykovali Tři elfí prsteny, načež Sauron vyková Vládnoucí prsten, čímž se odhalí. Vypukne stoletá válka mezi elfy a Sauronem a Eregion (jehož ruiny jsou vidět při pochodu Společenstva mezi Roklinkou a horami) je zpustošen. Elrond zakládá Roklinku. 

 

Númenor jako námořní velmoc začíná stavět přístavy na jihu a na území budoucího Gondoru. Jejich vojenská převaha je tak velká, že se jim Sauron vzdá. Je odvezen na Númenor, kde si nicméně získá důvěru posledního númenorského krále Ar-Pharazôna a namluví mu, že útokem na Valinor (Země neumírajících) může dosáhnout nesmrtelnosti. S tím nesouhlasí několik věrných, kteří doplují do Středozemě a založí zde dvě říše, Gondor a Arnor. Tyto věrné vede Elendil a jeho synové Isildur a Anárion. Elendil nakonec s posledním elfským velekrálem Gil-galadem (jenž se krátce objeví i v prologu Společenstva Prstenu jako jeden z držitelů Prstenů a v bitvě se ohání kopím; viz na obrázku níže vedle Elronda) utvoří takzvané Poslední spojenectví elfů a lidí, které Saurona přemůže. Isildur si vezme Jeden prsten pro sebe a ukončí Druhý věk.

Númenorejci se hluboce vepsali do podoby Středozemě. Založili Gondor, postavili Minas Tirith, Osgiliath i Orthank. Jejich severní říše, Arnor, která ve filmové trilogii zmíněna není, se rozprostírala okolo Kraje. Není tedy náhoda, že jistý dědic trůnu s númenorskou krví se na těch místech pohybuje coby hraničář. V knihách ostatně není sám. Jednou ze strážních věží Arnoru byla i Amon Sûl, Větrov, kde byl přechováván jeden ze sedmi palantírů, vidoucích kamenů, jež přivezl Elendil z Númenoru. A k slíbeným dřevinám: mallorny, vysoké stromy, které vysadila Galadriel v Lórienu, pocházejí z Númenoru, stejně tak Bílý strom Gondoru. 

 ¨

Je možné, že se dějiny Druhého věku pořád odehrají v rámci Aragornova příběhu. Jak jsem psal na jaře v tematickém článku: „Značným plusem Aragornova příběhu je, že přes něj můžeme získat solidní představu o dějinách i geografii Středozemě. Nejen že procestoval ohromný kus Středozemě včetně Haradu na jihu, má pokrevní příbuzenství s elfy, lidmi i Númenorejci. Rozumné užití flashbacků by nám mohlo přiblížit dějiny ostrova Númenor, založení Gondoru a Arnoru, Elendila, Isildura a mnoho dalšího. Nejen rodokmen a sudba, ale i Barahirův prsten, o němž se zmiňuje v rozšířených Dvou věžích Gríma Sarumanovi, ho váže k příběhu Berena a Lúthien, nejdražší Tolkienově romanci, jejichž osud okusí Arwen. Aragorn tedy může být klíčem ke všem věkům Středozemě.“ Aragorn je spřízněn s Númenorejci, elfy i lidmi, a tak může být stále pojítkem celého vyprávění. Hlavně doufejme, že tahle mapa není jen vytažená z Aragornova tlumoku a že doopravdy uvidíme kování Prstenů moci a skoro dva tisíce let trvající konflikt se Sauronem. 

 

Pokud vás zajímá Númenor, přečtěte si první tři kapitoly Druhé části Nedokončených příběhů a samozřejmě čtvrtou část Silmarillionu, Akallabêth.

První série má plánovanou premiéru na rok 2020 a Howard Shore nedávno prohlásil, že by rád dál komponoval hudbu k Tolkienovým příběhům. Uvítali byste jeho návrat? 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace