Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: V Pánu prstenů od Amazonu se setkáme s hobity i Isildurem


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePán prstenůPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Za necelý rok se dočkáme premiéry seriálového Pána prstenů a nyní už víme, kdo bude hlavním hrdinou příběhu. Dočtete se i o Galadriel, jejím bratrovi a hobitech.  

„Tam za Sluncem a Měsícem po moři pěny jdou
A na pobřeží Ilmarin kdys rostl zlatý strom.
Ve věčném hvězdném soumraku tam v Eldamaru svítíval,
V Eldamaru, kde Tirion blažených elfů stál.
Tam rostlo zlaté listoví a košatil se věk,
Však zde za mořem Dělícím pro slzy není lék.

Lóriene! Již příliš dlouho na tomto břehu přebývám
a ve vadnoucí korunu elanor žlutý zaplétám.
Chci-li však zpívat o lodích, která mi pluje vstříc?
Kde vzít tu, jež mě přenese nazpátek po mořích?“

Tato Galadrielina píseň ve Společenstvu Prstenu zmiňuje město Tirion, o němž jsem v posledním tematickém článku psal, že je s největší pravděpodobností zobrazen na první oficiální fotce seriálu. Nyní máme lepší představu o tom, kdo je tou figurou stojící na kopci zády k nám a shlížející na město. A nejen to. V posledních týdnech se vyrojily informace o překvapivé účasti hobitů, o roli, kterou bude hrát Isildur, i o diplomatické misi samotné Galadriel.

Jedno z hlavních úskalí, kterému čelí scenáristé seriálového Pána prstenů, vyplývá z jeho zasazení do Druhého věku Středozemě, kde od sebe důležité události mnohdy dělí stovky a tisíce let. Jak zhutnit přes tři tisíce let do hutného příběhu, a přitom zachovat dojem plynutí času, neboť elfi žijí v čase dlouhém trvání, a to tak, aby bylo zřejmé, proč vykovaly Prsteny moci. Bylo to totiž z toho důvodu, že nesnesou sledovat, jak všechny ostatní věci vadnou a skomírají. Proto Tři prsteny pro krále elfů pod nebem.
 
První dvě epizody by se měly soustředit na to podstatné z dějin elfů a poskytnout jakýsi dlouhý prolog. Nejspíš právě v něm uvidíme obraz Valinoru čili Zemí neumírajících, které ztvárňuje první oficiální foto. Ovšem nejnovější informace, a to sice Isildurova prominentní role již od třetího dílu první řady, naznačuje, že se i většina Druhého věku odvypráví v rozsahu jedné až dvou epizod. Isildur byl pochopitelně onen velekrál Gondoru, který uťal Jeden prsten ze Sauronovy ruky. Zatímco já počítal, že se Isildur objeví až někdy v sérii třetí (na základě událostí Druhého věku a oznámených pěti řad), seriál se bude již od počátku soustředit na pozdní Druhý věk a zkázu ostrova Númenor, jakési tolkienovské Atlantidy. 
 

Pokud se to ve výsledku potvrdí, znamenalo by to, že mnoho z nejzajímavějších událostí Druhého věku proběhne jen ve zkratce buď jako flashback, nebo v rámci výše zmíněných úvodních historizujících epizod. Na to, že by byla jedna celá série dedikovaná kování Prstenů moci a následné válce mezi Sauronem a elfy, můžeme nejspíše zapomenout. Leda by tvůrci tuto událost posunuli o tisíce let, aby proběhly za Isildurova života, což se jeví jako příliš zásadní zásah do Tolkienovy chronologie, který by nejspíš dohlížející Tolkien Estate nepovolil. 

V oficiální synopsi se mluvilo o budování a pádu říší, to si nyní dovedu jen obtížně představit (o tom, co vše se odehrálo ve Druhém věku Středozemě, se můžete dočíst v tomto mém starším článku zde).


Isildur, v Jacksonově trilogii spíše sloužící jako memento a výstraha proti koruptivní, zkázonosné síle Jednoho prstenu, je v knihách vnímána jako pozitivnější postava a Aragorn se k němu hlásí s mnohem větší pýchou. Byl to právě Isildur, kdo při destrukci Númenoru podnikl nebezpečnou výpravu, aby zachránil semenáček Nimlothu, z něhož vyklíčil Bílý strom ve znaku Gondoru rostoucí na nádvoří Minas Tirith. 

Isildur spolu s bratrem Anárionem, otcem Elendilem a dalšími patřil k hrstce věrných, kteří se nepostavili proti Bohům a elfům, a bylo jim tak umožněno bezpečně doplout k břehům Středozemě. Pod jejich vládou začala vzkvétat království Gondor a Arnor.  Bude zajímavé sledovat, zda se tvůrci seriálu přidrží událostí z knih, v nichž je Sauron nejdříve poražen v souboji s Elendilem a elfím velekrálem Gil-galadem (oba se mihnou i ve filmovém prologu), během něhož oba králové padnou, a Isildur utne Prsten až z bezvládného Sauronova těla, nebo se přidrží filmových událostí z prologu Jacksonova Společenstva Prstenu – a bude to Isildur, kdo Saurona zpacifikuje. Mladého Isuldura nejspíše ztvární Maxim Baldry. 


Je nějaká šance, že bychom Aldarionovo mořeplavectví či Celebrimbora a kování Prstenů viděli v rámci regulérního příběhu, a nikoliv jen jako prolog nebo flashback? Jednou z možností by mohlo být paralelní vyprávění a střídání dvou časových rovin podobně jako v prvním Zaklínači – ale spolehlivý zdroj Fellowship of Fans tvrdí, že bude seriál Amazonu kromě flashbacků vyprávěn lineárně. Druhou možností by bylo nahustit všechny podstatné události do éry Elendila a Isildura, ale to by nepůsobilo dostatečně prastaře. Uvidíme. Prsteny moci však nejsou jedinými významnými prsteny v příběhu národů Středozemě. Jedním z těch nejvýznamnějších je takzvaný Barahirův prsten, jehož původním nositelem byl Finrod Felagund. 

A právě Finrod, Galadrielin bratr a král elfů sídlících v jeskynních království Nargothrond, je ona tajemná osoba stojící na pahorku v Zemích neumírajících na první oficiální fotce. Finrod spojuje plemeno elfů a lidí, protože to byl on, kdo jako první narazil na první lidské poutníky a rozhodl se je vyučovat elfímu poznání. Právě z potomků těchto prvních lidí se později rekrutovali obyvatelé Númenoru. Finrod svůj prsten, který má podobu dvou hadů požírajících se pod korunou ze zlatých květů, věnoval lidskému náčelníkovi Barahirovi jako poděkování za záchranu života v bitvě. Po něm ho zdědil slavný Beren z příběhu o Lúthien,  pro něhož se Finrod obětoval v souboji se Sauronovým vlkodlakem. Finrod je tedy skrze vazbu na Galadriel i Berena provázán s osudem jak lidí, tak elfů. A jeho smrt Sauronovou rukou poskytuje Galadriel dodatečnou motivaci v boji s Temným pánem.

Barahirův prsten se stal váženým dědictvím mezi númenorskou šlechtou a nakonec se jako jeden z artefaktů ocitl ve Středozemi díky Elendilovi a Isildurovi. Pokud je vám popis prstenu povědomý, tak proto, že ho v rozšířené verzi Dvou věží popisuje Gríma Sarumanovi. Nosí ho totiž Isildurův dědic, Aragorn. 
 

Finrod tedy bude minimálně zmíněn, což je velkým překvapením. A máme i novinky týkající se jeho sestry Galadriel, kterou podle všeho ztvární Morfydd Clark. Galadriel se podívá na Númenor, pravděpodobně v rámci nějaké tajné diplomatické mise. To není doslovná kontradikce Tolkiena a dává smysl, aby se dva hlavní protagonisté seriálu, Isildur a Galadriel, setkali na jednom místě.

Přesto je třeba našlapovat opatrně, protože Galadriel je zásadně spojena se Středozemí poté, co je na konci Prvního věku příliš hrdá na to, aby se omluvila za svou účast na vzpouře proti hohům, a tak se nesmí vrátit do elfí říše Valinoru. Pokud vycestuje na Númenor, jenž je na dohled Valinoru, velmi se k němu přiblíží a Středozem opustí, což jde i proti scéně „Zmenším se, odejdu na Západ a zůstanu Galadriel“ ve Společenstvu Prstenu. Ostatně i v písni, kterou jsem zvolil na začátek článku, se běduje nad „mořem Dělícím“. Mám obavy, aby toto odloučení, které je vetkáno do její bolesti, nebylo tematicky oslabeno. 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace