Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejlepší (nejen) televizní podoby Sherlocka Holmese


ikona
tomasmy
Hbo maxrobert downey jr.SherlockSherlock Holmes
Nejlepší ztvárnění nejslavnějšího detektiva. 

HBO Max před časem oznámilo dva nové seriály ze světa Sherlocka Holmese. Konkrétně toho, jehož ve dvou filmech (a chystaném třetím) ztvárnil Robert Downey Jr. Jestli se v některém seriálu (nový rozšířený vesmír je na obzoru) objeví, není jisté, nevíme totiž ani to, o čem a o kom budou pojednávat. Na druhou stranu je to ovšem skvělá příležitost připomenout si herce, kteří postavu nejslavnějšího literárního detektiva všech dob ztvárnili v minulosti. Je jich nepočítaně a neustále přibývají, proto se v tomto tématu zaměřím pouze na ty úplně nejlepší. Jedná se čistě o mé vlastní preference - které se ovšem, myslím, alespoň částečně, ale spíše většinou, shodují i s hlasem většiny.

Na úvod tohoto tématu se pak hodí alespoň připomenout ještě pár základních informací. Postavu vymyslel skotský spisovatel Arthur Conan Doyle a napsal s ním padesát šest povídek, čtyři romány a dvě krátké dialogové jednohubky - parodie - Polní bazar a Jak se Watson naučil Holmesovu fintu (dnes je děl s Holmesem mnohonásobně více). Původně se měl jmenovat Sherrinford a (taktéž původně) se měl objevit jen v jednom jediném příběhu, ve Studii v šarlatové, která poprvé vyšla v roce 1887 a nakonec vytvořila úvod celého kánonu. Všichni zdejší herci pak kromě toho, že hráli Sherlocka, mají společnou ještě jednu věc - každý z nich má svou vlastní verzi Psa baskervillského, což může být jen velmi těžko náhoda. Mohl bych se zde klidně rozepsat více, ale myslím, že takhle to stačí, takže pojďme k hlavnímu tématu článku, jehož čtení vám zabere maximálně tři lulky. 

3. Vasilij Livanov

Ne všechno ruské je špatné. Důkazem toho je i tento zábavný, odlehčený a předlohám naprosto stoprocentně věrný jedenáctidílný seriál s úžasnou znělkou. Vasilij Livanov je překvapivě typově naprosto přesný Holmes. Jednotlivé epizody tohoto cyklu na sebe dějově navazují - většinou se jedná o dvojdíly - a díky sympatické stopáži (hodina a čtvrt na epizodu) v nich občas stihnou Holmes s Watsonem (jenž by mohl klidně být o něco bystřejší) vyřešit i dva případy. Seriál navíc sleduje Holmesovu kariéru od jeho seznámení s Watsonem až po závěr kánonu v Poslední pokloně, a jeho dějový oblouk je tak krásně ukončen. Otevřené konce sice u Holmese nikterak nevadí, zakončení všech dějových linek ale samozřejmě jen potěší.

Toto zpracování je sice občas kritizováno za to, že pojetí obou hlavních postav je zde někdy až příliš gay, ale to bych opravdu nepovažoval za problém, jelikož tento prvek je velmi nevýrazný a navíc i zde se Watson stihne oženit se svou Mary (toto opravdu nepovažuji za spoiler). Stejně tak zde přirozeně schází i kulisy a atmosféra dobové Anglie, ale vůbec ničemu to nevadí, navíc sovětské exteriéry jsou též nádherné. Ať se na to dívám jak chci, na tomto zpracování prostě žádné mínusy nevidím (snad až na představitele Moriartyho, který přece jen postrádá potřebné charisma). Jak jsem psal na začátku, celý seriál hraje na odlehčenější a humornější notu - ač dramatické momenty přirozeně nepostrádá - a skutečně temnou atmosféru v něm nenajdete ani s lupou, ale kvalita scénářů a dalších složek to bohatě vynahrazuje. Ruské zpracování patří k mým největším holmesovským srdcovkám a velmi rád se k němu čas od času vracím. A věřím, že až ho vyzkoušíte, budete na tom stejně. Cyklus hledejte na internetu pod názvem Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona. 

 

2. Basil Rathbone

Basil Rathbone měl dokonalý Holmesovský profil a pro tuhle roli se nejspíš musel narodit. Detektiva ztvárnil ve čtrnácti celovečerních filmech, ale ty vznikly během několika let a jejich výsledná podoba by se klidně seriálem nazvat dala. Rathbone má sice jako společnost naprosto nejhloupějšího a nejsměšnějšího Watsona v historii, ale ta se dá vydržet, zbytek je totiž více než kvalitní. První dva filmy, Dobrodružství Sherlocka Holmese a Pes baskervillský, vznikly na konci třicátých let v 20th Century Fox a odehrávají se ve viktoriánské éře. Zatímco Pes baskervillský je vynikající adaptací Doylova románu, druhý film z Doyla nevychází a pojednává o detektivově konfliktu s Moriartym.

Dalších dvanáct filmů pak vzniklo v Universalu mezi lety 1942 a 1946 a pojetí série se v novém studiu pořádně proměnilo. Slavné postavy byly přeneseny do tehdejší současnosti, tedy do doby druhé světové války, která do děje zasáhla tu více, tu méně a častěji se objevuje též Moriarty. Jak už to tak bývá, kvalita filmů je proměnlivá, ale veskrze všechny jsou nadprůměrné a já doporučuji zejména hororově laděný Šarlatový spár (The Scarlet Claw). Série pak bohatě čerpala množství Doylových námětů a motivů, takže poučený čtenář jednotlivé zdroje inspirace (zdaleka ne tak rafinované jako ve verzi s Benedictem) jistě snadno pozná, ať už je to inspirace Psem baskervillským, Pěti pomerančovými jadérky nebo volná adaptace Šesti Napoleonů a mnoha dalších. Tyhle filmy za osm dekád své existence zestárly jen pramálo a sledovat Basila Rathbonea je mimořádná radost.           

 

1. Jeremy Brett

Tím, čím je Bruno Cremer pro Maigreta, Joan Hickson pro slečnu Marplovou a David Suchet pro Hercula Poirota, je pro Sherlocka Holmese Jeremy Brett. Detektiv z Baker Street skutečně nikým nebyl ztvárněn lépe. Brett hrál Holmese jedenáct let a televizní cyklus ITV je zároveň nejdelší z našeho seznamu. Série 36 hodinových epizod a pěti dílů s dvojnásobnou stopáží by ovšem dost možná byla ještě delší. Kvůli Brettově dlouhodobé vážné nemoci a úmrtí v roce 1995 zůstal bohužel plánovaný kánon nedokončen. Brett měl po boku dva výtečné Watsony (Davida Burkea a Edwarda Hardwickea), nechal Holmese pohřbít jeho injekční stříkačku a v těchto předlohám (převážně) věrným adaptacím ho ztvárnil naprosto precizně. Předposlední díl celého projektu se dokonce ovšem musel obejít bez něj - v Mazarinově drahokamu se Holmes objeví jen na začátku a pak zcela na konci. Tvůrci ovšem Brettovu zhoršujícímu se stavu navzdory mohli spojit asi dva nejpitomější Holmesovy případy do jednoho (ještě Dva Garridebové) a rozdělit je mezi Watsona a Mycrofta. Více prostoru v cyklu dostal také profesor Moriarty v podání výtečného Erica Portera (celé dvě epizody!) a trošku inovativnější zpracování přineslo i několik celovečerních dílů a nutno podotknout, že zejména v hodinových dílech byly všechny drobné odchylky od zdrojového materiálu pro dobro věci (tedy kromě Šplhajícího muže, v němž byla zcela vypuštěna důležitá role Česka).

Vzhledem k tomu, že seriál vznikal na přelomu 80. a 90. let zde hraje prim také fantastická atmosféra viktoriánského Londýna, venkova, rodinných sídel i všeho ostatního. Samozřejmostí jsou také špičkové scénáře, skvostné herecké výkony (Jeremy Kemp, představitel Dalglieshe Roy Marsden, Charles Gray či Robert Hardy, objevil se zde i mladičký Jude Law a to je opravdu jen stručný výčet hvězdných jmen) a nádherná a neskonale příjemná radost, která se dostaví při sledování každičké epizody. Tenhle Holmes vás vtáhne a já nepochybuji, že z něj budete zcela nadšení.

 

A to je vše, přátelé! Doufám, že nejste příliš znavení a děkuji všem, kteří zdárně dočetli až sem. Snažil jsem se být co nejvíce stručný, přesto věřím, že vám článek byl i tak alespoň drobným přínosem. U podobného nebo také zcela jiného tématu se budu případně těšit zase někdy na shledanou. Mezitím jsem zvědav na vaše favority (svěříte-li se) a klidně se podělte i o to, co (a koho) byste chtěli v nových seriálech "z rozšířeného univerza Sherlocka Holmese" vidět.    

Vytáhni v hospodě: Holmese si zahrál například i představitel čtvrtého Doctora, Tom Baker, konkrétně v adaptaci Psa baskervillského od BBC (1982). Svou verzi tohoto románu - pravděpodobně nejslavnější detektivky na světě - si v Německé říši natočil v roce 1937 také Karel Lamač. Jen televizních a filmových zpracování Psa je pak kolem dvaceti. 

---

Text: Tomáš Mysliveček
Foto: BBC, Hammer Film Production, HBO, Lenfilm, 20th Century Fox, ITV, Warner Bros.
 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace